Mobirise

Gyyüelekezti kirándulás 2019. 

Hetek óta árgus szemekkel vizsgáltuk az időjárás előrejelzéseket: vajon idén is olyan igazi kirándulóidőt kapunk, mint az előző években? Bár ködös reggelben indultunk el, de első úti célunknál, Ócsánál már bíztatóan oszladoztak a felhők. Végül igazán derűs és szép időben tölthettük el a napot.
Látogatásunk első célpontja a méltatlanul kevés figyelmet kapó református templom volt. A helyi gyülekezet mindenese, Baloghné Judit fogadott bennünket és mesélt el mindent, amit a 800 éves templomról tudni érdemes. Az ódon falak, a hatalmas oszlopok és terek olyan nyugalmat, békét árasztottak, hogy nem volt nehéz képzeletben visszarepülni több évszázadot. A templom, az egykori premontrei kolostor, szinte egyedüliként a Kárpát-medencében, viszonylag kevés kárt és átalakítást szenvedett el, így megmaradhatott olyannak, amilyennek megépítették a hajdani ócsaiak. Nem véletlenül keltette fel külföldi filmesek és magyar zenészek figyelmét is a középkori hangulat és a remek akusztika.
Ezután a templom szomszédságába vezetett az utunk, ahol tájházegyüttes és népviseleti gyűjtemény várja a látogatókat. A több, közel száz éves parasztházból álló épületcsoport színesen és gazdagon tárja elénk a paraszti világ lassan feledésbe merülő eszközeit, ruháit és különféle tárgyait. Persze mondhatnánk, hogy nekünk madocsaiaknak mi újat mutathatnak, hiszen sokunknak még mindig vannak a házainkban, nagyszüleink polcain ilyen becses tárgyak, de így együtt, ilyen ízlésesen és gondossággal egybegyűjtve még bennünket is álmélkodásra és nosztalgiázásra késztettek a látottak és az idegenvezetőtől hallottak.
A sok élmény teljesen felborította időérzékünket és mire észbe kaptunk, már folytatni kellett utunkat a főváros felé. Útközben megálltunk egy bevásárló központban, ahol mindenki választhatott magának finomságot a sokféle étterem és kávézó kínálatából.
Délután három órára volt helyfoglalásunk, így a szomszédságában levő Népligetben jutott egy kis sétára idő az előadás előtt. Az idén százharminc éves Fővárosi Nagycirkusz előadásának a Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese volt a témája. Találkozhattunk itt bátor hősökkel, sámánokkal, jégtündérekkel is a szövevényes és látványos cirkuszi játékban. Az artistaművészek, népük ruhadarabjait felöltve, jakut népviseletben eleveníttették meg számunkra a mesét, hogy kicsik és nagyok egyaránt örömüket lelhették az előadásban.
A nap végén, útban hazafelé, esti fényeivel búcsúzott el tőlünk a sötétbe boruló főváros.
A kellemes nap összegzéseként ismét megállapíthattuk, hogy jó volt együtt lenni és közösen átélni ezeket az élményeket. Köszönjük a szervezők munkáját és a Paksi Atomerőmű támogatását!
Rövid videos beszámolónkat itt tekinthetik meg.

Somogyi Mariann és Somogyi Viktor

Mobirise

Gyerekkarácsony 2018. 

Gyerekkarácsonyi alkalmunkat a templomban tartottuk családi istentisztelet szerűen. A képrem majd a megjelenő felületen újra a képre kattintva, rövid galéria videót is megtekinthetnek.

Szarvason kirándultunk! 

Jó lenne már egy jót kirándulni közösen! – ismételgették egyre többen a Madocsai Református Gyülekezetben, miközben felidézték a közelmúlt néhány emlékezetes utazását. A Dunai hajó-kirándulás vagy a Bikali élménybirtokon tett látogatás felejthetetlen élményekkel és emlékekkel gazdagította közösségünket.

A megfelelő időpont kiválasztása az idei kellemes időjárású őszön nem volt túl nehéz. A mi választásunk október hosszú hétvégéjének egyik napjára esett – természetesen remek időben.

Kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek alkották csoportunk tagjait, ezért igyekeztünk olyan tájat és helyet keresni, ahol mindenki talál a maga számára emlékezetes pillanatot vagy kelle-mes emléket. A sok csábító úti cél közül idén Szarvas arborétumára esett a választás benne a Mini Magyarország makettparkkal és egy hajókirándulással.

Egy növénypark minden évszakban képes valami újat és látványosat nyújtani, de ősszel az ország legnagyobbja számunkra egészen különleges arcát mutatta. A számtalan növénykülönlegesség ezerszínű ruhába öltözve várt bennünket. Mivel a kert, a makettpark és a folyópart egy könnyen bejárható nagyságú területen van, ezért lehetőségünk nyílott egy könnyed bolyongásra.

A makettparkban olyan érzésünk volt, mintha egy nagy terepasztalon sétálnánk végig a nagy Magyarország látványosságai között. Ezen az interaktív sétán elindíthattuk a kisvonatokat, megszólaltathattuk a templom harangját és mindenki számba vehette, hogy hol járt már vagy mi az, amit még nem látott hazánk látványosságai közül.

Az arborétumban elköltött ebéd után kiadósat hajóztunk egy olyan vízen, ami sokunk számára ismeretlen és lebilincselően izgalmas volt. A Holt-Körösön hajóskapitányunk humoros formába öntve, de sok információt átadva kalauzolt bennünket. A látnivalók között a trianoni emlék-műhöz, a vízi színházhoz, a vízparton fekvő házakhoz, vagy éppen a part menti kastélyhoz fűzött színes történeteket.

Tartalmas, áldott napot tölthettünk el együtt Szarvason és élményekkel feltöltődve térhettünk haza, hálás szívvel köszönve a szép időt, a jó közösséget, az együtt töltött perceket és a Paksi Atomerőmű támogatását.

Fényképes beszámolónkat ide kattintva érhetik el. A megnyíló felületen, újra kattintsanak a képre!

Somogyi Mariann, Somogyi Viktor

Built with Mobirise - Click now